Ciasto kruche z borówkami i budyniową pianką

Już powoli sezon na leśne borówki dobiega końca , dlatego dziś proponuje wykorzystać je w cieście kruchym .

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka smalcu ( jak ktoś nie ma to nie daje)
  • 5 surowych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia

Na stolnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy tłuszcz oraz żółtka. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo ,aż utworzą się nam drobne grudki, wtedy odkładamy nóż i energicznie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kule i wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 1 kg borówek leśnych
  • 3/4 szklanki bułki tartej lub mielonych sucharów
  • 5 białek
  • 200 g cukru pudru

Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy. Po połączeniu cukru z białkami dodajemy bułkę tartą - mieszamy, a następnie borówki - dokładnie łączymy składniki.


Składniki na piankę budyniową:
  • 4 białka
  • 3/ 4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu ( 40 g)

Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy, budyń oraz cukier puder - ubijamy.


Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy je z foli. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3 . Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach - do niewielkiej miski. Starte ciasto ponownie wkładamy do lodówki.

Większą część ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy na wymiar prostokątnej blaszki ( 20 cm x 27 cm). Płat ciasta oprószamy mąką, zwijamy na wałek i wkładamy na blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Na bułkę tartą wykładamy farsz ( borówki wymieszane z pianą).

Tak przygotowane cisto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Po upływie 25 minut , wyciągamy ciasto z piekarnika. Na gorące ciasto delikatnie wykładamy piankę budyniową, którą posypujemy startym ciastem. W między czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia ze 180 stopni Celsjusza na 120 stopni. Ponownie ciasto wkładamy ciasto do piekarnika i zapiekamy je 15-20 minut w 120 stopniach Celsjusza - starte ciasto ma się nam upiec na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Zimne ciasto wykładamy z piekarnika. Przed podaniem lekko oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus