Ciasto kruche - rodzaje ciasta i ich wyrabianie

Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście kruchym.

Ocena:
1 5
Kruche ciasto:

Podstawą ciasta kruchego to duża ilość tłuszczu. Tłuszczem idealnym dla owego ciasta jest masło ale także margaryna. Ale ciasto kruche to nie tylko tłuszcz ale także żółtka surowe lub też gotowane, mąka, cukier i ewentualnie kwaśna , gęsta śmietana.

Podczas wyrabiania ciasta kruchego zawsze przesiewamy mąkę za pomocą sitka by ją spulchnić i dodatkowo przesuszyć. Dodajemy do niej zawsze zimny i twardy tłuszcz pokrojony w kostkę, cukier puder lub kryształ oraz żółtka - jeśli gotowane to zawsze należy je zetrzeć na tarce lub utrzeć z kwaśną śmietaną. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto przekładamy do woreczka spożywczego ( by nie przesiąkło zapachami) i schładzamy od 1-2 godzin w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy z woreczka , przekładamy je na podsypaną mąką stolnice i wałkujemy na grubość 3-5 mm. Wycinamy i formujemy z niego ciastka i ciasta.

Przygotowane ciasta, ciasta zawsze pieczemy w gorącym piekarniku.


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus