Ciasto "kropki biedronki"

Proste, biszkoptowe, truskawkowe, śmietanowe z nutą galaretki i wiórek kokosowych. Na pierwszy rzut oka trudne w wykonaniu ale to tylko pozory. Smak idealny bo ciasto jest lekkie, kremowe, truskawkowe. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 x 4 surowe jaja (wielkość L)
  • 2 x 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 x 4 łyżki budyniu o smaku waniliowym
  • 2 x 8 łyżek cukru kryształu
  • 2 x 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną a następnie cukier i sypki budyń. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanych powyżej składników pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


Składniki na wkładkę z truskawek:
  • 2 kg świeżych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku truskawkowym

Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy im szypułki i kroimy w małe kawałki. Pokrojone truskawki przekładamy do rondla z podwójnym dnem, dodajemy do nich cukier kryształ oraz sypkie galaretki. Składniki przesmażamy na małym palniku około 25-30 minut. Powstały dżem truskawkowy ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia.


Dodatkowo:
  • 1 l śmietany do tortów ( lub 1,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym
  • 450 ml wrzącej wody
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Gotowy krem śmietanowy przekładamy do worka cukierniczego.


Wykonanie:

W jednym z upieczonych, przestudzonym biszkopcie za pomocą kieliszka do białego wina wycinamy otwory (13 otworów).

Na biszkopt (bez dziur) równomiernie rozkładamy dżem truskawkowy i wkładamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki by dżem na biszkopcie dobrze stężał. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i za pomocą worka cukierniczego równomiernie rozkładamy śmietanę, pozostawiając 3-4 łyżki śmietany. Krem śmietanowy przykrywamy biszkoptem z dziurami, jego wierzch smarujemy pozostawioną śmietaną kremówką, posypujemy wiórkami kokosowymi a do otworów wlewamy lekko stężałą galaretk. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/04/2016


comments powered by Disqus