Ciasto Królewskie
Królewskie przysmaki to to nic innego jak pyszne miodowe ciasto połączone dzięki śmietankowej masie z delikatnym, puszystym biszkoptem. Dzięki czekoladzie i orzechom staje się ono niesamowicie wyrafinowane dla naszego podniebienia.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do nich cukier puder, jajka, margarynę oraz miód. Wszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż i szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na dwa prostokąty wielkości naszych form do pieczenia (20 x 30 cm).
Oba placki (w osobnych formach) pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasta wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka- miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą masę jajeczną, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane sypkie składniki, które bardzo delikatnie łączymy.
Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 700 ml mleka
- 300 g masła
- 1 kieliszek wódki lub spirytusu
Do rondla wlewamy 550 ml mleka i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania.
Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 150 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik. Ugotowany budyń przykrywamy np. pokrywką i pozostawiamy go do całkowitego przestygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze chwile ucieramy.
Składniki na polewę czekoladową na maśle:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Do ozdoby:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki całych orzechów laskowych
Gorzką czekoladę łamiemy w małe kawałeczki, które umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Miskę z czekoladą zanurzamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady), mieszamy i rozpuszczamy czekoladę.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki likieru orzechowego
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Upieczony, przestudzone ciasto miodowe smarujemy (4-5 łyżek) gęstymi powidłami śliwkowymi na które wykładamy połowę kremu budyniowego, równomiernie go rozkładamy i przykrywamy zimnym (upieczonym) biszkoptem, który uprzednio nasączamy obustronnie likierem orzechowym. Na biszkopt rozkładamy drugą połowę masy i przykrywamy ją biszkoptem miodowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki polewamy je rozpuszczoną, gorzka czekoladą, zdobimy orzechami laskowymi i ponownie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/02/2015
comments powered by Disqus