Ciasto Królewskie

Królewskie przysmaki to to nic innego jak pyszne miodowe ciasto połączone dzięki śmietankowej masie z delikatnym, puszystym biszkoptem. Dzięki czekoladzie i orzechom staje się ono niesamowicie wyrafinowane dla naszego podniebienia.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do nich cukier puder, jajka, margarynę oraz miód. Wszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż i szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na dwa prostokąty wielkości naszych form do pieczenia (20 x 30 cm).

Oba placki (w osobnych formach) pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasta wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka- miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą masę jajeczną, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane sypkie składniki, które bardzo delikatnie łączymy.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na krem budyniowy:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 300 g masła
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu

Do rondla wlewamy 550 ml mleka i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania.

Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 150 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik. Ugotowany budyń przykrywamy np. pokrywką i pozostawiamy go do całkowitego przestygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze chwile ucieramy.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Do ozdoby:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki całych orzechów laskowych

Gorzką czekoladę łamiemy w małe kawałeczki, które umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Miskę z czekoladą zanurzamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady), mieszamy i rozpuszczamy czekoladę.


Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki likieru orzechowego
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:

Upieczony, przestudzone ciasto miodowe smarujemy (4-5 łyżek) gęstymi powidłami śliwkowymi na które wykładamy połowę kremu budyniowego, równomiernie go rozkładamy i przykrywamy zimnym (upieczonym) biszkoptem, który uprzednio nasączamy obustronnie likierem orzechowym. Na biszkopt rozkładamy drugą połowę masy i przykrywamy ją biszkoptem miodowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki polewamy je rozpuszczoną, gorzka czekoladą, zdobimy orzechami laskowymi i ponownie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/02/2015


comments powered by Disqus