Ciasto "kostka rubika"

Miałam w zamiarze upiec ciasto "szachownica" ale moje zamiary uległy zmianie bo naszła mnie ochota na eksperymenty w kuchni i wyszła mi "kostka rubika". Przyznam, że ciasto jest czasochłonne ale pyszne i wcale nie takie trudne do zrobienia.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną przez pieczeniem należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 3 całe jajka
  • 4 białka
  • 4 łyżki z "czubkiem" mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki z "czubkiem" mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki z "czubkiem" gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, tortową, kakao oraz proszek od pieczenia. Przesiane składniki mieszamy ze sobą - łyżką.

Białka wlewamy ( 7 sztuk) do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo ( po 1 łyżce) dodajemy cukier puder - składniki dobrze łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka, które łączymy ze składnikami z miski tak by powstała jednolita , gładka i do tego jasnozłota masa. Mikser zamieniamy na łyżkę drewniana.

Do powstałej masy jajecznej po 2 łyżki dodajemy wymieszanych suchych składników i delikatnie wszystko łączymy.

Powstały , surowy i do tego kakaowy biszkopt przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.

Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z piekarnika i na suchej desce obracamy go do góry dnem. Dzięki temu zminimalizujemy "górkę", która nam wyrosła (czekoladowy biszkopt nigdy nie wyrasta równomiernie).


Składniki na biały biszkopt:
  • 2 całe jajka
  • 2 białka
  • 4 łyżki z "górką" cukru pudru
  • 3 łyżki z "górką" mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki z "górką" mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka ( 4 sztuki) i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo ( po 1 łyżce) dodajemy cukier puder - składniki dobrze łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka - łączymy. Gdy powstanie nam już jednolita , gładka i do tego jasnozłota masa mikser zamieniamy na łyżkę drewniana.

Do powstałej masy jajecznej po 2 łyżki dodajemy wymieszanych suchych składników i delikatnie wszystko łączymy.

Powstały , surowy biszkopt przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.

Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( 2 x 40 g)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 300 g miękkiego masła

Do rondla wlewamy 400 ml mleka. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do jego zagotowania. Resztę mleka( 100 ml) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego budynie, cukier i surowe żółtko. Wszystko energicznie łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut, cały czas go mieszając by nie przywarł nam do spodu. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy talerzykiem / pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo (po łyżce) zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g czekolady z nadzieniem np . truskawkowym
  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 4 x 300 ml gorącej wody
  • szczypta niebieskiego barwnika spożywczego
  • 2 - 3 kieliszków rumu

Czekoladę ścieramy na tarce do jarzyn.

Do czterech misek rozlewamy po 300 ml wrzącej wody. W każdej misce , osobno rozpuszczamy galaretkę. Dodatkowo do jednej galaretki cytrynowej dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika spożywczego.

Galaretki odstawiamy do lekkiego ale nie całkowitego stężenia.


Wykonanie:

Zimny kakaowy biszkopt przecinamy poziomo tak by utworzyły nam dwa w miarę równe placki. Oba biszkopty należy nasączyć rumem.

Przestudzony , jasny biszkopt kroimy na 9 równych pasków ( ja po obcięciu brzegów kroiłam je na grubość 2 cm).

No to przekładamy: na kakaowy spód, który nasączyliśmy nakładamy 1/2 masy z makutry. Masę równomiernie rozkładamy. Na masę nakładamy 5 pasków jasnego biszkoptu ( pasek - odstęp 2 cm- pasek - odstęp 2 cm-...). Paski biszkoptu delikatnie smarujemy masą budyniową. Między jasne paski biszkoptu wlewamy na przemian galaretkę ( pasek biszkoptu- galaretka żółta- pasek biszkoptu- galaretka niebieska- pasek biszkoptu - galaretka żółta- pasek biszkoptu galaretka niebieska- pasek biszkoptu ). Pozostałe 4 paski jasnego biszkoptu smarujemy z jednej strony niewielką ilością masy a następnie "przyklejamy je do pasków galaretki. To utworzonych rowów wlewamy na przemian galaretkę czerwoną i zieloną ( galaretka czerwona- pasek biszkoptu - galaretka zielona- pasek biszkoptu- galaretka czerwona- pasek biszkoptu- galaretka zielona - pasek biszkoptu- galaretka czerwona).

Blat czekoladowy smarujemy pozostała częścią masy i przykrywamy nią powstające nam ciasto. Na wierzch, na nasączony alkoholem płat biszkoptu wylewamy polewę czekoladową , którą oprószamy wiórkami czekolady. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/polewa-czekoladowa-z-maslem


Data publikacji: 02/11/2013


comments powered by Disqus