Ciasto korzenne z masą grysikową
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż i dla tego warto przetestować nowe przepisy bo nie tylko prezentami można zaskoczyć najbliższych ale i słodkościami jakie w tych szczególnych dniach zaserwujemy.





Składniki na blachę 25 x 40 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na placek korzenny:
- 3 x 175 g mąki pszennej / tortowej
- 3 x 170 g cukru pudru
- 3 x 65 g masła
- 3 x 2 jaja (wielkość L)
- 125 ml mleka letniego
- 3 x 60 g naturalnego kakao
- 3 x 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 x 1 łyżeczka mielonych goździków
- 3 x 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 x 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder, żółtka, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wraz z letnim mlekiem- wszystko dokładnie ucieramy. Do powstałej masy dodajemy kakao oraz z utłuczonymi korzeniami a następnie delikatnie wcieramy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z podanego przepisu pieczemy 3 blaty ciasta.
Składniki na masę grysikowo-orzechową:
- 100 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
- 250 ml mleka
- 200 g orzechów włoskich zmielonych
- 300 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu
Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia (zostawiłam go na 12 godzin).
Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.
Dodatkowo:
- 200 g polewy z białej czekolady
- 300 g gęstych powideł śliwkowych
- 250 g bakalii (orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej itp.)
Białą polewę czekoladową rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie:
Każdy blat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i przekładamy masą grysikową. Ostatni placek również smarujemy delikatnie powidłami posypujemy warstwą wszelakiego rodzaju bakalii i polewamy białą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na 3 godziny (a najlepiej na cała noc) by ciasto się "przegryzło".
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/12/2017
comments powered by Disqus