Ciasto "Kora orzechowa"
Pyszne ciasto powstało na bazie dwóch blatów bakaliowych, które przełożyłam domową masą brzoskwiniową w której zatopiłam delicje, przykryłam soczystymi brzoskwiniami i pyszna galaretką. Idealna słodycz do popołudniowej kawy z koleżanką.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto bakaliowe:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 białek (z jajek wielości L)
- 3 żółtka (z jajek wielkości L)
- 150 g cukru kryształu
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki oraz bakalie i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowe ciasto wlewamy do przygotowanych wcześniej dwóch jednakich blach do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.
Składniki na masę brzoskwiniową:
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
- 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
- 300 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 300 g miękkiego masła
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka dolewamy do niego 100 ml wody, wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania płynu.
Do kubka wlewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w nim żółtka wraz z sypkimi budyniami- za pomocą rogalki lub miksera.
Do gotującego się syropu wlewamy masę z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń.
Z gotowej masy odkładamy 3 łyżki do miseczki.
Dodatkowo:
- 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym
- 1/3 szklanki kawy z ekspresu
- 1/3 szklanki wódki, rumu lub likieru pomarańczowego
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 800 ml wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je do przestudzenia-wręcz lekkiego stężenia.
Brzoskwinie które wcześniej odsączyliśmy z syropu kroimy na listki (o grubości około 4-5 mm).
W szklance łączymy napar kawowy wraz z alkoholem.
Wykonanie:
Na upieczony, przestudzony biszkopt bakaliowy wykładamy połowę masy na której umieszczamy namoczone "delicje" w naparze kawowo-alkoholowym i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Masę przykrywamy drugim biszkoptem bakaliowym. Wierzch cista smarujemy masą (masą którą wcześniej odłożyliśmy do miseczki) i układamy na niej listki brzoskwiń. Na owoce przekładamy lekko stężałą galaretkę.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/09/2017
comments powered by Disqus