Ciasto "Kopciuszek"

Na weekend proponuje pyszne, lekkie, kolorowe ciasto. A do tego bardzo łatwe w wykonaniu.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Piekarnik średnio nagrzewamy.


Składniki na jasny biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą do miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany dodajemy stopniowo cukier puder (po łyżce) i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane mąki i delikatnie mieszamy aż powstanie nam gładka, jednolita masa.

Surowy biszkopt przelewamy do formy.

Biszkopt pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Tylko zimny biszkopt wyciągamy z blaszki.


Składniki na makowy biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki suchego, sypkiego maku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do niewielkiej miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany dodajemy stopniowo cukier puder (po łyżce) i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mak i delikatnie mieszamy aż powstanie nam gładka, jednolita masa.

Surowy biszkopt przelewamy do formy.

Biszkopt pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Zimny biszkopt wyciągamy z prostokątnej blaszki.


Masa budyniowa:
  • 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2x 40 g)
  • 2 surowe żółtka
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy na jednolitą, gładka masę.


Różowa kremówka:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36 % do ciast i deserów
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki wiśniowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

W niewielkiej miseczce rozpuszczamy (w 1/2 szklance gorącej wody) galaretkę. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy lekko stężałą galaretkę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.


Polewa czekoladowa:
  • 125 g margaryny / masła
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mleka

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego miękką margarynę, cukier oraz kakao. Rondelek ze składnikami wstawiamy na małym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do połączenia się składników. Gotową polewę ściągamy z palnika.

Polewę najlepiej przygotować gdy już mamy złożone ciasto.


Dodatkowo:
  • 16 sztuk ( 100 g) suchych herbatników
  • 50 g startej, mlecznej czekolady
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 9 łyżek powideł z czerwonych porzeczek

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą alkohol z powidłami.


Wykonanie:

Jasny, zimny biszkopt smarujemy 3 łyżkami powideł z alkoholem a następnie wykładamy masę budyniową. Masę równo rozprowadzamy po biszkopcie. Na masę kładziemy biszkopt makowy , który ówcześnie smarujemy obustronnie pozostała częścią powideł alkoholowymi. Na ciasto wykładamy masę ze śmietany kremówki - równomiernie rozkładamy. Na kremówce układamy herbatniki , które zalewamy polewą czekoladową. Polewę dodatkowo posypujemy grubo startą mleczną czekoladą.

Ciasto odstawiamy na 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/02/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Fb f logo  blue 58 Feed icon