Ciasto "Kopciuszek"
Na weekend proponuje pyszne, lekkie, kolorowe ciasto. A do tego bardzo łatwe w wykonaniu.





Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę prostokątną należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.
Piekarnik średnio nagrzewamy.
Składniki na jasny biszkopt:
- 2 duże jajka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany dodajemy stopniowo cukier puder (po łyżce) i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane mąki i delikatnie mieszamy aż powstanie nam gładka, jednolita masa.
Surowy biszkopt przelewamy do formy.
Biszkopt pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Tylko zimny biszkopt wyciągamy z blaszki.
Składniki na makowy biszkopt:
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki suchego, sypkiego maku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do niewielkiej miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do piany dodajemy stopniowo cukier puder (po łyżce) i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mak i delikatnie mieszamy aż powstanie nam gładka, jednolita masa.
Surowy biszkopt przelewamy do formy.
Biszkopt pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Zimny biszkopt wyciągamy z prostokątnej blaszki.
Masa budyniowa:
- 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2x 40 g)
- 2 surowe żółtka
- 5-6 łyżek cukru kryształu
- 250 g masła
- 500 ml mleka
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy na jednolitą, gładka masę.
Różowa kremówka:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 % do ciast i deserów
- 1 opakowanie sypkiej galaretki wiśniowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
W niewielkiej miseczce rozpuszczamy (w 1/2 szklance gorącej wody) galaretkę. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy lekko stężałą galaretkę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.
Polewa czekoladowa:
- 125 g margaryny / masła
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mleka
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego miękką margarynę, cukier oraz kakao. Rondelek ze składnikami wstawiamy na małym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do połączenia się składników. Gotową polewę ściągamy z palnika.
Polewę najlepiej przygotować gdy już mamy złożone ciasto.
Dodatkowo:
- 16 sztuk ( 100 g) suchych herbatników
- 50 g startej, mlecznej czekolady
- 1 kieliszek spirytusu
- 9 łyżek powideł z czerwonych porzeczek
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą alkohol z powidłami.
Wykonanie:
Jasny, zimny biszkopt smarujemy 3 łyżkami powideł z alkoholem a następnie wykładamy masę budyniową. Masę równo rozprowadzamy po biszkopcie. Na masę kładziemy biszkopt makowy , który ówcześnie smarujemy obustronnie pozostała częścią powideł alkoholowymi. Na ciasto wykładamy masę ze śmietany kremówki - równomiernie rozkładamy. Na kremówce układamy herbatniki , które zalewamy polewą czekoladową. Polewę dodatkowo posypujemy grubo startą mleczną czekoladą.
Ciasto odstawiamy na 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/02/2014
comments powered by Disqus