Ciasto kawowo - śmietanowe

Moja najmłodsza siostra miała straszną ochotę na ciasto tortowe , takie z solidnym biszkoptem i masą. By było trochę słodkie, trochę gorzkie i do tego by masy były tak jak dawniej robiła babcia - na maśle. Więc postanowiłam spełnić jej zachciankę, tym bardziej, że zrobiła mi smaka na nie.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm ale może być też większa 30 cm x 40 cm przy czym ciasto będzie niższe.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem biszkoptów ucieranych średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na jasny biszkopt ucierany:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 2 duże jajka ( wielkość L ewentualnie 3 jajka wielkości m)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę , proszek do pieczenia i budyń.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W makutrze ucieramy na puch tłuszcz z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodajemy żółtka - ucieramy. Następnie przekładamy ubitą na sztywno pianę a na sam koniec suche składniki . Wszystko dokładnie i powoli rozcieramy.

Surowy utarty biszkopt przekładamy do blaszki i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 30 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja pieczenia góra - dół), do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z powyższego przepisu pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


Składniki na kawowy biszkopt ucierany:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 2 duże jajka ( wielkość L ewentualnie 3 jajka wielkości m)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • 1 mała łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę , proszek do pieczenia, kakao oraz dodajemy kawę i łączymy wszystko razem.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W makutrze ucieramy na puch tłuszcz z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodajemy żółtka - ucieramy. Następnie przekładamy ubitą na sztywno pianę a na sam koniec suche składniki . Wszystko dokładnie i powoli rozcieramy.

Surowy utarty biszkopt przekładamy do blaszki i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 30 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja pieczenia góra - dół), do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z powyższego przepisu pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


Składniki na masę budyniową:
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 surowe żółtka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 700 ml mleka
  • 1 kieliszek wódki

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu, cukier i surowe żółtka. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń , alkohol i rozcieramy.


Składniki na masę kawową:
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 ml mleka
  • 1 surowe żółtko
  • 40 g budyniu śmietankowego ( bez cukru)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 g kawy mielonej
  • 1 kieliszek wódki

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego budyń, cukier, surowe żółtko oraz kawę. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń, alkohol i rozcieramy.


Dodatkowo:
  • 250 g dżemu morelowego / brzoskwiniowego
  • 5-6 łyżek kawy cappuccino dowolnego smaku
  • kilka ziarenek kawy
  • 3 kieliszki spirytusu
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

W niewielkiej miseczce łączymy wodę i alkohol.


Wykonanie:

Do niewielkiej miseczki odkładamy 4-5 łyżek masy kawowej.

Upieczony, przestudzony jasny biszkopt nasączamy alkoholem połączonym z wodą i smarujemy 3 łyżkami dżemu morelowego/ brzoskwiniowego. Na niego wykładamy 1/2 masy budyniowej i równomiernie rozkładamy. Kawowy biszkopt obustronnie pączujemy , smarujemy dżemem brzoskwiniowym / morelowym ( po 3 łyżki dżemu) i przykrywamy nim jasną masę. Na posmarowany biszkopt ( dżemem) wykładamy masę kawową. Masę przykrywamy obustronnie posmarowanym dżemem , napączowanym biszkoptem kawowym. Na niego wykładamy drugą część jasnej budyniowej masy, którą przykrywamy jasnym biszkoptem, który ówcześnie posmarowaliśmy z obu stron dżemem i nasączyliśmy rozrzedzonym w wodzie alkoholem. Na niego wykładamy masę kawową , która wcześniej odłożyliśmy sobie do miseczki. Masę oprószamy kawą cappuccino ( najlepiej zrobić to za pomocą sitka). Tak przełożone ciasto delikatnie, za pomocą noża dzielimy a następnie zdobimy każdy kawałek dwoma ziarnami kawy.

Ciasto wkładamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/01/2014


comments powered by Disqus