Ciasto jogurtowa pianka z truskawkami

W tym letnim sezonie żegnamy już truskawki, jeszcze gdzie nie gdzie możemy je zerwać z krzaczka czy też zakupić na bazarku. Dla tego też na poprawienie humoru i eleganckie ich pożegnanie proponuje upiec delikatny biszkopt budyniowy, ułożyć na nim truskawy, które zalejemy jogurtową pianka i jeszcze na dodatek zielona kremówka ....

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 27 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt budyniowy:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 40 g sypkiego budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia by dodatkowo ją spulchnić i przesuszyć.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na piankę jogurtową:
  • 1000 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml wrzącej wodzie
  • 2 opakowania sypkiej galaretki koloru czerwonego (np. smak truskawkowy)

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki. Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do lekkiego stężenia (ma być lejąca galaretka).

Do miski wlewamy jogurt naturalny, lekko stężałą, jeszcze płynną galaretkę i dokładnie łączymy składniki.


Składniki na zieloną kremówkę:
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36 % do ciast i deserów
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 100 ml wrzącej wody
  • kilka kropli lub kryształków zielonego barwnika spożywczego (nie koniecznie)

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę wraz z barwnikiem spożywczym. Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia (ma być lejąca galaretka).

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy lekko stężała galaretkę. Dokładnie łączymy składniki.

Uwaga: zieloną kremówkę ubijamy dopiero gdy pianka jogurtowa jest już dobrze zastygnięta na cieście.


Dodatkowo:
  • 1 kg świeżych truskawek
  • kilka listków świeżej mięty

Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy im szypułki i "suszymy" na ręczniku papierowym.


Wykonanie:

Czystą blaszkę do pieczenia (najlepiej tą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Do blachy wkładamy upieczony, przestudzony biszkopt. Na biszkopcie układamy suche truskawki (zdjęcie pomocnicze powyżej), które zalewamy jogurtem wymieszanym z galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki alby jogurtowa pianka nam dobrze stężałą. Następnie na stężały jogurt, równomiernie wylewamy zieloną kremówkę i ponownie wkładamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki.

Gdy masy dobrze nam stężeją wykładamy ciasto z formy i kroimy je na kwadraty, które tuż przed podaniem zdobimy świeżymi listkami mięty.

Smacznego


Data publikacji: 16/07/2014


comments powered by Disqus