Ciasto "jesienne smaki"

Ucierane ciasto połączone z jabłkiem i orzechem włoskim to na pewno jesienne smaki które wzbogaciłam masą ananasową, samym owocem ananasa i galaretką.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 7 sztuk dużych jabłek (1,2-1,5 kg, najlepiej odmiana: szara reneta )
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy im gniazda i na tarce, na najgrubszych oczkach ścieramy je.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnozłotej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki i dokładnie miksujemy składniki. Na sam koniec do powstałej, surowej masy dodajemy orzechy wraz ze startymi jabłkami - łączymy składniki.

Surowe ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy je w 170-180 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.


Składniki kremu budyniowo - ananasowy:
  • 250 g masła
  • 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego (2 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • syrop z 2 puszek ananasa (1,5 szklanki syropu)
  • 0,5 szklanki wody

Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki syropu z ananasa oraz 0,5 szklanki wody, mieszamy a następnie do kubka odlewamy 0,5 szklanki płynu. Rondelek stawiamy na małym palniku. Płyn doprowadzamy do zagotowania. Do syropu znajdującego się w garnuszku dodajemy sypkie budynie oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się płynu. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolitą, gładka masę.


Dodatkowo:
  • owoce ananasa z puszek
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku cytrynowym
  • 750 ml wrzącej wody
  • 12 sztuk wiśni kandyzowanych
  • 300 g małych, zielonych winogron (bezpestkowych)

Winogrona myjemy i suszymy na papierowym ręczniku.

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki o smaku cytrynowym i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto równomiernie rozkładamy masę ananasową. Na masę ananasową wykładamy owoce ananasa w środek których umieszczamy po wiśni kandyzowanej. Między owocami ananasa układamy małe, zielone winogrono - zdjęcia pomocnicze powyżej. Wierzch ciasta zalewamy lekko stężała galaretką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/11/2014


comments powered by Disqus