Ciasto jabłkowe z maślaną
Zrobiłam bardzo udany eksperyment którym mam ochotę się podzielić - a mianowicie połączyłam ucieramy biszkopt z prażonymi jabłkami, zagęszczoną przez żelatynę maślanką cynamonowo-jabłkową i kokosem. No przyznam wyszło - pysznie !!!!.





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.
Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na prażone jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 90 g cukru kryształu
- 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Jabłka myjemy, obieramy ze skory, wycinamy i gniazda i ścieramy je na tarce o grubych oczkach (startych jabłek ma być 1,2 kg).
Do rondla przekładamy starte jabłka do których dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Produkty mieszamy ze sobą. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku i pod przykryciem dusimy jabłka przez około 20 minut (nie zapominamy o ich mieszaniu by się nam nie przypaliły). Gotową, gęstą masę ściągamy z palnika i pozostawiamy ją do lekkiego przestudzenia.
Składniki na masę maślankową:
- 1 l maślanki cynamonowo-jabłkowej
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia).
Letnią żelatynę dokładnie łączymy z maślanką.
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Tortownicę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy umieszczamy upieczony, przestudzony biszkopt na który wykładamy prażone jabłka. Tortownicę ze składnikami wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu wykładamy formę z biszkoptem i na jabłka wylewamy maślankę. Ciasto ponownie wędruje do lodówki przynajmniej na 3 godziny (u mnie na całą noc)- po godzinie od wstawienia do lodówki ciasto posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/09/2015
comments powered by Disqus