Ciasto Izaura

Ciasto Izaura to nic innego jak biszkoptowe, czekoladowe ciasto podane z pysznym białym serem, polane czekoladową masą i oprószone wiórkami kokosowymi. Przepis na to pyszne a zarazem bardzo proste ciasto otrzymałam od Babci Ziuty, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :-) .

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Składniki na masę serową:
  • 500 g białego, tłustego sera (najlepiej prawdziwego bez dodatków)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła

Ser należy zmielić dwukrotnie na drobnych oczkach (w maszynce do mięsa).

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy żółtka. Rozcieramy składniki.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do utartych składników w makutrze dodajemy ubite na sztywno białka. Składniki delikatnie ucieramy w celu ich połączenia się ze sobą.


Dodatkowo:
  • 50 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ. Rondel umieszczamy na bardzo małym palniku. Składniku gotujemy około 5 minut. Następnie powstałą masę czekoladową lekko studzimy. Z rondla odlewamy pół szklanki masy czekoladowej. Do pozostałej masy w rondlu dodajemy żółtka i energicznie wszystko łączymy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywna pianę.

Pianę przekładamy do masy czekoladowej i za pomocą łyżki drewnianej delikatnie ją łączymy.

Gotowy, surowy biszkopt przelewamy do prostokątnej formy. Za pomocą łyżki nakładamy na surowe ciasto czekoladowe masę serową.

Tak przygotowane surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do przestygnięcia w piekarniku.

Zimne ciasto wyciągamy z piekarnika i polewamy je odlaną do szklanki masą czekoladową (na pewno nam już zastygła dlatego też przekładamy ją do małego rondla i doprowadzamy do rozpuszczenia). Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/02/2014


comments powered by Disqus