Ciasto Francuskie i Półfrancuskie - rodzaje ciasta i ich wyrabianie

Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście francuskim i półfrancuskim.

Ocena:
1 5

Ciasto francuskie czy też półfrancuskie to ciasta wielowarstwowe. Wyrabiane tylko i wyłącznie nożem. Głównym ich składnikiem jest masło. Przed pieczeniem zawsze bardzo nagrzewamy piekarnik.


Ciasto Francuskie:
  • 225 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy żółtka, zimną śmietanę oraz zimne masło. Ciasto siekamy nożem !!!! tak długo aż powstanie zwarta jednolita kula ( mi zajęło to około 15 minut).

Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki.

Każdy blat ciasta pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Ciasto Półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus