Ciasto francuskie

Podaję poniżej przepis na proste ale czasochłonne w wykonaniu ciasto francuskie. Prawdziwe ciasto francuskie, które formujemy za pomocą noża. Czynność może żdudna ale za to efekt jest wspaniały.

Ocena:
1 5
Składniki:
  • 225 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Piekarnik przed pieczeniem nagrzewamy.

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy żółtka, zimną śmietanę oraz zimne masło. Ciasto siekamy nożem !!!! tak długo aż powstanie zwarta jednolita kula ( mi zajęło to około 15 minut).

Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki.

Każdy blat ciasta pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut - na złoty kolor (przy pieczeniu używamy zwykłej funkcji pieczenia).

Przepis na ciasto został zaczerpnięty z przepisów siostry Anastazji " przepis na ciasto francuskie" i lekko zmodyfikowany.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-makowe-na-ciescie-francuskim


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus