Ciasto francuskie
Podaję poniżej przepis na proste ale czasochłonne w wykonaniu ciasto francuskie. Prawdziwe ciasto francuskie, które formujemy za pomocą noża. Czynność może żdudna ale za to efekt jest wspaniały.





Składniki:
- 225 g mąki pszennej / tortowej
- 170 g masła
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Wykonanie:
Piekarnik przed pieczeniem nagrzewamy.
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy żółtka, zimną śmietanę oraz zimne masło. Ciasto siekamy nożem !!!! tak długo aż powstanie zwarta jednolita kula ( mi zajęło to około 15 minut).
Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki.
Każdy blat ciasta pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut - na złoty kolor (przy pieczeniu używamy zwykłej funkcji pieczenia).
Przepis na ciasto został zaczerpnięty z przepisów siostry Anastazji " przepis na ciasto francuskie" i lekko zmodyfikowany.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-makowe-na-ciescie-francuskim
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus