Ciasto drożdżowe z miodem

Ciasto drożdżowe nie musi być nudne wystarczy dodać do niego trochę miodu, który nada mu inny wymiar smaku.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła / margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka duża miodu

Wykonanie:

W małym rondelku umieszczamy mleko, cukier, miód i tłuszcz. Na małym ogniu roztapiamy i łączymy ze sobą składniki. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia (nie może być zimne a jedynie letnie).

Do miski wsypujemy mąkę i rozkruszone drożdże. Wlewamy letni płyn. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto aż samo zacznie się formować w kulę. Oprószamy lekko mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.


Poniżej podaję przepis w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/mini-drozdzowki-z-marmolada


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus