Ciasto Drożdżowe - rodzaje ciasta i ich wyrabianie

Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście drożdżowym.

Ocena:
1 5
Ciasto Drożdżowe:

nazwę swą zawdzięcza drożdżom.

Ciasto drożdżowe wyrabia się w trzech etapach:

  • Etap I - zaczyn.

Podstawą udanego ciasta drożdżowego jest dobrze przygotowany zaczyn. Zaczyn powstaje dzięki połączeniu drożdży ( świeżych lub granulowanych) z niewielką ilością mleka letniego ale nie gorącego ( 5 łyżek), cukru kryształu ( 1 łyżka) i mąki pszennej / tortowej ( 1 - 2 łyżek). Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą , gładką masę , która ma postać kwaśnej śmietany. Połączone składniki przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

  • Etap II - wyrabianie ciasta.

Mąką której użyjemy do wyrabiania ciasta musi mieć temperaturę pokojową jak i jajka.

Mąkę należy zawsze przesiać za pomocą sitka do miski, dzięki czemu ją napowietrzymy i dodatkowo przesuszymy. Dodajemy jajka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą lub suchą , czystą ręką. Ciasto wyrabiamy około 20 minut. Po czym dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy dalej. Ciasto gdy już odstaje (odkleja) się od łyżki czy też ręki, gdy jest już gładkie i jednolite to jest to dla nas oznaka, że dobrze je napowietrzyliśmy i możemy zakończyć ową czynność. Ciasto wyrobione przykrywamy czystą i suchą ścierką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć - podwoić swą objętość.

  • Etap III - Formowanie i pieczenie ciasta.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, faszerujemy masami czy też owocami.

Blaszkę do pieczenia należy zawsze dobrze natłuścić np. margaryna i oprószyć dokładnie mąką pszenną / tortową.

Ciasto przekładamy do blaszki ale nie może być go więcej niż 2/3 wysokości blaszki. Ciasto (w formie) ponownie przykrywamy suchą , czysta ścierka i odstawiamy do ciepłego miejsca by jeszcze nam trochę podrosło.

Ciasto drożdżowe zawsze pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Upieczone ciasto to takie, które odstaje od blachy i spełnia warunek tzw. suchego patyczka - drewnianą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka wbijamy do ciasta i gdy po wyciągnięciu jest słuchy to znaczy, że ciasto jest dobrze upieczone.


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus