Ciasto Drożdżowe - rodzaje ciasta i ich wyrabianie
Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście drożdżowym.





Ciasto Drożdżowe:
nazwę swą zawdzięcza drożdżom.
Ciasto drożdżowe wyrabia się w trzech etapach:
- Etap I - zaczyn.
Podstawą udanego ciasta drożdżowego jest dobrze przygotowany zaczyn. Zaczyn powstaje dzięki połączeniu drożdży ( świeżych lub granulowanych) z niewielką ilością mleka letniego ale nie gorącego ( 5 łyżek), cukru kryształu ( 1 łyżka) i mąki pszennej / tortowej ( 1 - 2 łyżek). Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą , gładką masę , która ma postać kwaśnej śmietany. Połączone składniki przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
- Etap II - wyrabianie ciasta.
Mąką której użyjemy do wyrabiania ciasta musi mieć temperaturę pokojową jak i jajka.
Mąkę należy zawsze przesiać za pomocą sitka do miski, dzięki czemu ją napowietrzymy i dodatkowo przesuszymy. Dodajemy jajka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą lub suchą , czystą ręką. Ciasto wyrabiamy około 20 minut. Po czym dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy dalej. Ciasto gdy już odstaje (odkleja) się od łyżki czy też ręki, gdy jest już gładkie i jednolite to jest to dla nas oznaka, że dobrze je napowietrzyliśmy i możemy zakończyć ową czynność. Ciasto wyrobione przykrywamy czystą i suchą ścierką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć - podwoić swą objętość.
- Etap III - Formowanie i pieczenie ciasta.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, faszerujemy masami czy też owocami.
Blaszkę do pieczenia należy zawsze dobrze natłuścić np. margaryna i oprószyć dokładnie mąką pszenną / tortową.
Ciasto przekładamy do blaszki ale nie może być go więcej niż 2/3 wysokości blaszki. Ciasto (w formie) ponownie przykrywamy suchą , czysta ścierka i odstawiamy do ciepłego miejsca by jeszcze nam trochę podrosło.
Ciasto drożdżowe zawsze pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Upieczone ciasto to takie, które odstaje od blachy i spełnia warunek tzw. suchego patyczka - drewnianą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka wbijamy do ciasta i gdy po wyciągnięciu jest słuchy to znaczy, że ciasto jest dobrze upieczone.
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus