Ciasto drożdżowe na pączki

Ciasto drożdżowe wyrabiane typowo na pączki.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 500 g maki pszennej / tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 6 łyżek letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtka ucieram z cukrem na złotą, puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo wlewamy mleko i ucieramy. Następnie dodajemy alkohol oraz mało. Ucieramy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek, podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki lekko odbijamy koła. W środek każdego koła nakładamy około jednej łyżeczki marmolady i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z marmoladą w środku. Z tak powstałych bułeczek kształtujemy , za pomocą rąk kulki. Kulki podsypujemy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 2-3 godziny).


Poniżej podaję przepis w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/paczki-z-roza


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus