Ciasto drożdżowe na oleju

Tym razem podaje przepis na pyszne ciasto drożdżowe w którym składnikiem jest olej a nie margaryna czy masło.

Ocena:
1 5

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 całe, surowe jajko
  • 2 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 125 ml letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 5 łyżek mąki (masa jak na naleśniki). Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko oraz żółtka wlewamy do miski, dodajemy do nich cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy olej- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto nam wyrośnie, wypełniamy nim blachę do pieczenia lub też przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy je i robimy z niego drożdżówki.

Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez: * 20 minut - drożdżówki, ( zwykła funkcja piekarnika, piekarnik elektryczny) * 40 minut - ciasto w formie ( zwykła funkcja piekarnika, piekarnik elektryczny)

Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowki-z-borowkami-jagodzianki


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus