Ciasto drożdżowe III

Idealne na drożdżówki z owocami, serami, budyniami....

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g masła

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać, zagrzać.

Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy je ( nie gotujemy).

Masło wkładamy do kolejnego rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.

Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.

W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą , gładka masę. Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn i letnie mleko z rondelka. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.

Ciasto wyciągamy z miski na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 2- 2,5 cm. Za pomocą pucharka do lodów, wycinamy okręgi. Krążki układamy w odstępach ( 6 okręgów na jednej blaszce do pieczenia) na blaszce i przykrywamy suchą i czysta ścierką. Krążki pozostawiamy na 2-3 godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, na środku każdego krążka robimy wgłębienie do , którego nakładamy owoce, masę serową, mak budyń, itp.

Tak przygotowane słodkie kołaczyki pieczemy w 120-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowki-z-rabarbarem-lukrem-i-kruszonka


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus