Ciasto drożdżowe III
Idealne na drożdżówki z owocami, serami, budyniami....





Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 30 g masła
Wykonanie:
Mąkę należy przesiać, zagrzać.
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy je ( nie gotujemy).
Masło wkładamy do kolejnego rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.
Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą , gładka masę. Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn i letnie mleko z rondelka. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.
Ciasto wyciągamy z miski na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 2- 2,5 cm. Za pomocą pucharka do lodów, wycinamy okręgi. Krążki układamy w odstępach ( 6 okręgów na jednej blaszce do pieczenia) na blaszce i przykrywamy suchą i czysta ścierką. Krążki pozostawiamy na 2-3 godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, na środku każdego krążka robimy wgłębienie do , którego nakładamy owoce, masę serową, mak budyń, itp.
Tak przygotowane słodkie kołaczyki pieczemy w 120-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowki-z-rabarbarem-lukrem-i-kruszonka
Data publikacji: 28/06/2013
comments powered by Disqus