Ciasto drożdżowe II
Zamieszczony tu przepis jest przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem smalcu.





Składniki na blaszkę o standardowym rozmiarze.
Formę do pieczenia należy natłuścić np. margaryną i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem piekarnik lekko nagrzewamy.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki tortowej
- 70 g masła
- 70 g smalcu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 70 cukru pudru
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
Wykonanie:
Do niewielkiego kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich 20 g cukru pudru - łączymy składniki.
Do makutry przekładamy margarynę i smalec. Tłuszcz ucieramy z 15 minut. Następnie dodajemy żółtka oraz z 50 g cukru pudru. Ucieramy. Do utartej masy powoli wlewamy rozrobione drożdże. Dosypujemy mąkę. Ucieramy do momentu połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie ucieramy.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/babka-staroswiecka-z-nadzieniem
Data publikacji: 28/03/2013
comments powered by Disqus