Ciasto drożdżowe II

Zamieszczony tu przepis jest przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem smalcu.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o standardowym rozmiarze.

Formę do pieczenia należy natłuścić np. margaryną i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem piekarnik lekko nagrzewamy.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 70 g smalcu
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 70 cukru pudru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki letniego mleka

Wykonanie:

Do niewielkiego kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich 20 g cukru pudru - łączymy składniki.

Do makutry przekładamy margarynę i smalec. Tłuszcz ucieramy z 15 minut. Następnie dodajemy żółtka oraz z 50 g cukru pudru. Ucieramy. Do utartej masy powoli wlewamy rozrobione drożdże. Dosypujemy mąkę. Ucieramy do momentu połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie ucieramy.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/babka-staroswiecka-z-nadzieniem


Data publikacji: 28/03/2013


comments powered by Disqus