Ciasto drożdżowe I

Pyszne ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową.

Ocena:
1 5

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie:

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy).

Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.

Do miski wbijamy jajko i dodajemy do niego cukier. Miskę ze składnikami stawiamy nad parą (do garnka wlewamy wodę i przykrywamy go miską z jajkiem i cukrem ale tak by nie dotykała gotującej się wody). Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijamy jajko z cukrem na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę. Powstała masę jajeczną ściągamy z pary. Do masy wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy miękki (lub roztopiony) tłuszcz i łączymy delikatnie składniki ze sobą. Następnie dodajemy ciepłe mleko, zapach, żurawinę/ rodzynki i mąkę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite gładkie ciasto tak długo aż nam będzie odklejać się od łyżki drewnianej lub ręki.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

/www.ciasteczkowy-potwor.pl/slodkie-drozdzowe-kruliczki-zajaczki


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus