Ciasto drożdżowe I
Pyszne ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową.





Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik przed pieczeniem średnio nagrzewamy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy).
Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Do miski wbijamy jajko i dodajemy do niego cukier. Miskę ze składnikami stawiamy nad parą (do garnka wlewamy wodę i przykrywamy go miską z jajkiem i cukrem ale tak by nie dotykała gotującej się wody). Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijamy jajko z cukrem na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę. Powstała masę jajeczną ściągamy z pary. Do masy wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy miękki (lub roztopiony) tłuszcz i łączymy delikatnie składniki ze sobą. Następnie dodajemy ciepłe mleko, zapach, żurawinę/ rodzynki i mąkę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite gładkie ciasto tak długo aż nam będzie odklejać się od łyżki drewnianej lub ręki.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
/www.ciasteczkowy-potwor.pl/slodkie-drozdzowe-kruliczki-zajaczki
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus