Ciasto drożdżowe - bułki I
Poniżej podaję przepis na ciasto drożdżowe , które idealnie nada się do wyrobu domowych bułek.





Składniki na 10 sztuk dużych bułek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed samym pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 20 g świeżych drożdży
- 220 g ciepłej/ letniej wody
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka soli
- 650 g mąki pszennej / tortowej
Wykonanie:
Do kubka wlewamy 100 ml ciepłego mleka , dodajemy drożdże i cukier. Energicznie mieszamy składniki by wszystko się dobrze rozpuściło w płynie.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, oliwę , wodę, mleko w którym rozpuściliśmy drożdże z cukrem i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwile wyrabiamy a następnie formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 10 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na długość 15 -16 cm , skręcamy i łączymy końce.
Tak przygotowane surowe pieczywo układamy w dość sporych odstępach na desce wyłożonej papierem do pieczenia ( gdy już będziemy gotowi do pieczenia bułek nie oderwiemy od papieru na którym rosły będziemy musieli je upiec na tym papierze na którym nam rosły). Surowe bułki smarujemy wodą wymieszaną z miodem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin ( na noc) do lodówki i czekamy.
Po upływie 12 godzin ( nocy) bułki wykładamy z lodówki, zsuwamy z deski na blachę do pieczenia, jeszcze raz delikatnie smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy makiem.
Surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestygnięcia.
Poniżej link do przepisu w którym wykorzystałam owe ciasto drożdżowe:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/bulki-lekko-slodkie-z-sezamem-nd
Data publikacji: 28/11/2013
comments powered by Disqus