Ciasto deserowe z nasionami chia
Lekki biszkopt a na nim jak że zdrowe owoce chia zatopione w śmietanie kremówce. A wszystko to uwieńczone sezonowymi owocami - w tym wypadku winogronami i pyszną galaretką.





Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.
Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na mus z chia:
- 700 ml mleka kokosowego lub krowiego
- 6 łyżek nasion chia
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
- 1/2 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Mieszaninę odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać).
Śmietanę kremówkę wlewamy do kolejnej miski, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki stopniowo dodajemy napuchnięte nasiona chia i ubijamy. Następnie do powstałej masy wlewamy lekko stężałą żelatynę i ponownie łączymy dokładnie składniki.
Dodatkowo:
- 500 g czerwonych winogron
- 2 opakowania sypkiej galaretki np. wiśniowej
- 600 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia (galaretka ma być lekko płynna).
Owoce myjemy i osuszamy.
Wykonanie:
Upieczony, przestudzony biszkopt ponownie umieszczamy w tortownicy (w której go piekliśmy) a na jego wierzch przekładamy mus z chia. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki by masa stężała. Na wierzch musu układamy winogrono i wylewamy galaretkę. Tak przygotowany deser pozostawiamy na około 3 godziny w lodówce (by mu i galaretka dobrze stężały).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/10/2017
comments powered by Disqus