Ciasto czekoladowe z orzechami i cappuccino

Czekoladowe, ucierane biszkopty, masa cappuccino, herbatniki i orzechy włoskie - to znajdziemy w środku tego pysznego ciasta.

Ocena:
1 5

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik średnio nagrzewamy.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 4 duże , surowe jajka
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do miski przesiewamy make, kakao, proszek do pieczenia - dzięki temu przesuszymy i spulchnimy mąki.

Do osobnej miski przekładamy margarynę , dodajemy do niej cukier puder i składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo, po jednym całym jajku - ucieramy. Na sam koniec wsypujemy sypkie produkty a następnie składniki dokładnie ucieramy na jednolitą, gładką masę.

Masę przekładamy do prostokątnej blaszki. Za pomocą noża , który zamaczamy w wodzie , równomiernie rozkładamy surowy biszkopt w blaszce.

Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie ciasto wyciągamy z piekarnika.


Składniki na masę cappuccino:
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g kawy cappuccino
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 4 surowe żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru ( 1 x 40g)
  • 500 ml mleka
  • 1 kieliszek ajerkoniaku

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego surowe żółtka, cukier kryształ, mąkę oraz opakowanie suchego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy kawę cappuccino a także alkohol i łączymy składniki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 200 g margaryny

Margarynę kroimy w drobną kostkę. W niewielkim rondelku umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, margarynę, olej, wodę, cukier i kakao. Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Powstałą masę czekoladową ściągamy z palnika i odstawiamy na 5 minut by lekko zastygła.


Do ozdoby:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 100 g wiśni kandyzowanych

Śmietanę przelewamy do miski i za pomocą miksera, ubijamy ja na sztywno. Do sztywnej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze raz miksujemy, by składniki dobrze się połączyły ze sobą.

Sztywną kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki. Worek ze śmietaną wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 400 g herbatników bez nadzienia
  • 400 g posiekanych orzechów włoskich ( posiekanych- nie grubo, nie drobno)
  • 100 g startej na grubych oczkach czekolady
  • 4 kieliszki ajerkoniaku

Wykonanie:

Zimny, upieczony biszkopt czekoladowy przecinamy podłużnie , na dwie równe części. Oba biszkopty należy nasączyć ajerkoniakiem.

Gotową masę cappuccino rozkładamy na 3 równe części.

Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 2 kieliszkami ajerkoniaku. Na nasączone ciasto rozkładamy równomiernie 1/3 część masy cappuccino. Na masę wykładamy herbatniki, które lekko smarujemy masą cappuccino ( 2-3 łyżki masy zużywamy). Następnie herbatniki posypujemy połową startych wiórek czekoladowych, a na nie wysypujemy posiekane orzechy. Na orzechy ponownie wysypujemy pozostała część startej czekolady, którą przykrywamy , posmarowanymi masą, herbatnikami ( do posmarowania herbatników zużywamy 2-3 łyżki masy). Na herbatniki rozkładamy 1/3 masy , którą przykrywamy płatem biszkoptu. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 60 minut do lodówki by wszystkie składniki dokładnie się skleiły.

Po upływie podanego czasu, ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch ciasta smarujemy pozostała częścią masy ( 3-4 łyżki masy cappuccino) , na którą wylewamy letnią , a wręcz zastygająca się polewę czekoladową. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na 30 minut.

Przed podaniem ciasto z wierzchu zdobimy "kleksami" śmietany kremówki , w środek których wkładamy po jednej wiśni kandyzowanej.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

polewa czekoladowa


Data publikacji: 31/01/2014


comments powered by Disqus