Ciasto czekoladowe
Proste, bardzo czekoladowe, ucierane i jeszcze bardziej czekoladowe....





Składniki na blachę 24 x 24 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 260 g mąki pszennej
- 35 g naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 360 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka nalewki waniliowej
Składniki na polewę czekoladową:
- 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 140 g czekolady o zawartości 70% kakao
Czekoladę siekamy w drobne kawałki.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Ściągamy z palnika i zalewamy nią posiekaną czekoladę- mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
- 150 mlecznej czekolady
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu ich połączenia się (stopienia się czekolady).
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka oraz mleko połączone z czekoladą. Na sam koniec wsypujemy suche składniki i wszystko dokładnie miksujemy.
Powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika, studzimy a jego wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą, mleczną czekoladą.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/11/2018
comments powered by Disqus