Ciasto czekoladowe

Proste, bardzo czekoladowe, ucierane i jeszcze bardziej czekoladowe....

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 24 x 24 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 260 g mąki pszennej
  • 35 g naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 360 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka nalewki waniliowej

Składniki na polewę czekoladową:
  • 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 140 g czekolady o zawartości 70% kakao

Czekoladę siekamy w drobne kawałki.

W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Ściągamy z palnika i zalewamy nią posiekaną czekoladę- mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.


Dodatkowo:
  • 150 mlecznej czekolady

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu ich połączenia się (stopienia się czekolady).

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka oraz mleko połączone z czekoladą. Na sam koniec wsypujemy suche składniki i wszystko dokładnie miksujemy.

Powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika, studzimy a jego wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą, mleczną czekoladą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/11/2018


comments powered by Disqus