Ciasto "Brzoskwiniowa pokusa"
Gdy delikatne ciasto biszkoptowe połączymy z niesamowitym kremem śmietanowym, galaretką i brzoskwiniami, a smak podkręcimy czekoladą uzyskamy niesamowitą pokusę dla naszych zmysłów smaku i wzroku....
Przyznam, że zapomniałam wierzch ciasta posypać gorzkim kakao - tak nam się spieszyło do jedzenia.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 4 surowe jaja (wielkość L)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki budyniu o smaku waniliowym
- 8 łyżek cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną a następnie cukier i sypki budyń. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana makę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Składniki na masę serowo-śmietanową:
- 600 g sera białego z wiaderka
- 300 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo cukier puder wraz z serem białym i dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy serowo- śmietanowej wlewamy żelatynę i jeszcze chwilę łączymy składniki.
Składniki na wkładkę owocową:
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym
- 750 ml wrzącej wody
- 1 kg brzoskwiń
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy pestki i kroimy je na niewielkie kwadraciki.
Owoce przekładamy do lekko stężałej galaretki.
Składniki na masę śmietanowo- czekoladową:
- 300 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 100 g kremu czekoladowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Śmietanę kremówkę przelewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy krem czekoladowy oraz startą gorzką czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Czekoladową śmietanową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą, grubą końcówką.
Wykonanie:
Blaszkę w której piekliśmy biszkopt wykładamy podwójnym papierem do pieczenia.
Upieczony, przestudzony biszkopt przecinamy podłużne na dwie równe części. Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę śmietanowo - serowej masy i wkładamy na 30 minut do lodówki by masa stężała. Następnie na masę wykładamy lekko stężałą galaretkę z brzoskwiniami i ponownie ciasto wędruje do lodówki na 30 minut. Po upływie podanego czasu na galaretkę wykładamy pozostałą część masy serowo-śmietanowej, którą przykrywamy drugim biszkoptem a na jego wierzch wykładamy czekoladową śmietankę. Ciasto umieszczamy na 60 minut w lodówce by masy dobrze stężały i skleiły ze sobą biszkopt.
Data publikacji: 09/08/2015
comments powered by Disqus