Ciasto Biszkoptowe - rodzaje ciasta i ich wyrabianie

Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście biszkoptowy.

Ocena:
1 5
Ciasto Biszkoptowe:

To lekkie ciasto, idealne do tortów, lekkich ciast owocowych, rolad, itp.

By dobrze przygotować ciasto biszkoptowe musimy pamiętać , że jego wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Dobrze ubite białka ze szczyptą soli , idealnie roztarte na jednolitą jasnozłotą masę żółtka z cukrem -> to już połowa sukcesu. Zawsze do ubitych białek wlewamy utarte żółtka jednocześnie je miksując (najniższe obroty miksera).

Mąkę zawsze przesiewamy z proszkiem do pieczenia by ja spulchnić, napowietrzyć i jednocześnie przesuszyć. Suche składniki dodajemy zawsze do masy jajecznej nigdy nie odwrotnie. Suche składniki delikatnie mieszamy w jednym kierunku używając drewnianej łyżki lub trzepaczki. Składniki łączymy tak by masa jajeczna nie opadła ale zarazem dobrze się połączyła z mąkami.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub dobrze ja natłuszczamy i oprószamy maka pszenna / tortową lub świeżą tartą bułką.

Blaszkę napełniamy w wysokości nie więcej niż 3/4. Podczas pieczenia biszkopt nie otwieramy piekarnika bo biszkopt nam opadnie. Po upieczeniu biszkoptu nie wyciągamy z piekarnika a pozostawiamy w nim by całkiem przestygł. Upieczony biszkopt to taki , który odchodzi od ścianki blaszki i spełnia warunek tzw. suchego patyczka ( wbita drewniana wykałaczka lub patyczek do szaszłyka po wyciągnięciu z ciasta jest suchy).


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus