Ciasto "Ananasek"

Proste, biszkoptowe, ananasowe, z bezą kokosową i galaretką ananasową... trochę czasochłonne w przygotowaniu ale za to proste oraz bardzo smaczne - ciasto "Ananasek".

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 x 4 surowe jaja (wielkość L)
  • 2 x 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 x 4 łyżki budyniu o smaku waniliowym
  • 2 x 8 łyżek cukru kryształu
  • 2 x 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną a następnie cukier i sypki budyń. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanych powyżej składników pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


Składniki na bezę kokosową:
  • 6 surowych białkek (z 6 surowych jajek wilkości L)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy wiórki kokosowe i za pomocą łyżki drewnianej delikatnie mieszamy składniki. Dobrze połączone produkty przekładamy do prostokątnej blaszki.

Lekko nagrzewamy piekarnik.

Beze kokosową pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut . Aby beza się nam nie przypaliła z góry przykrywamy blaszkę płatem papieru do pieczenia. Po upieczeniu beze zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.


Składniki na masę ananasową:
  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu
  • 2 puszki ananasa w zalewie

Ananasy odsączamy od soku i kroimy w niewielka kawałki.

Do rondla wlewamy 450 ml mleka oraz sok z ananasa i włączamy je do zagotowania. Do 150 ml mleka (które nam zostało) dodajemy żółtka, cukier kryształ, opakowanie budyniu, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy do niego masę. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając by nie przywarł do naczynia. Po upływie 5 minut rondel ściągamy z palnika i przykrywamy, żeby na budyniu nie zrobił się kożuch oraz by przestygnął.

W makutrze ucieramy masło z łyżką cukru pudru na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i rozcieramy go.Do powstałej masy dodajemy alkohol który łączymy z resztą składników. Odkładamy do miski 4 -5 łyżek masy a do reszty dorzucamy kawałki ananasa i łączymy ze sobą wszystko.


Dodatkowo:
  • 4 sztuki sypkiej galaretki o smaku ananasowym
  • 2 x 800 ml wrzącej wody

Do dwóch osobnych misek wlewamy wrzącą wodę (po 800 ml) i rozpuszczamy w każdej po 2 sypkie galaretki o smaku ananasowym.

Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do lekkiego stężenia (najlepiej jedną miskę z przestudzoną galaretką wkładamy do lodówki by szybciej stężała z drugą miską galaretki robimy tak dopiero gdy masa jest już wyłożona na cieście).


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopty dokładnie myjemy, suszymy i wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Na dno blaszki wykładamy przestudzony biszkopt a na niego równomiernie rozkładamy lekko stężałą galaretkę. Blaszkę z biszkoptem i galaretką wkładamy na 30-40 minut do lodówki by galaretka dobrze stężała. Na stężałą galaretkę równomiernie rozkładamy masę ananasową i ponownie ciasto umieszczamy w lodówce na około 60 minut. Następnie na dobrze zwartą masę wykładamy lekko stężałą galaretkę i ciasto pozostawiamy na 30-40 minut w lodówce. Na drugiej warstwie galaretki umieszczamy biszkopt który z wierzchu smarujemy odłożoną wcześniej masą ananasową (bez kawałków ananasa) i bezą kokosową. Tak przygotowane ciasto warto pozostawić w lodówce na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/04/2016


comments powered by Disqus