Ciastka żytnie z marmoladą

Będąc w Ojcowie, w odrestaurowanym starym młynie zakupiłam mąkę żytnią i otręby żytnie. Postanowiłam je wykorzystać do wypieku nie tylko pieczywa ale i ciastek. A ciastka z owej mąki wyszły przepyszne.

Ocena:
1 5

Składniki na 22-25 sztuk ciastek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 160 g mąki żytniej (typ 720)
  • 200 g masła
  • 140 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 surowe jajka (wielkość L)

Dodatkowo:
  • 250 g twardej marmolady lub gęstego dżemu np. truskawkowego

Wykonanie:

Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i proszek do pieczenia - składniki miksujemy na jednolitą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masę jajeczna oraz pokrojone w kawałki masło. Składniki siekamy nożem a następnie zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na 46-50 równych kawałków, które formujemy w kulki (kulki powinny mieć wielkość niewielkiego orzecha włoskiego). Kulki układamy na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczamy widelcem - dzięki temu będziemy mieć wzorek na ciastkach. Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasteczka sklejamy po dwa ulubioną marmoladą lub dżemem.

Smacznego


Data publikacji: 03/09/2015


comments powered by Disqus