Ciastka żytnie z bakaliami
Najsmaczniejsze bo na płatkach żytnich z dodatkiem rodzynek i moreli. Proste, pożywne, idealne jako przekąska.





Składniki na 22 sztuki ciastek o średnicy 8 cm.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g płatków żytnich
- 70 grodzynek
- 70 g suszonych moreli
- 300 ml letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Płatki żytnie mielimy (nie koniecznie na pył).
Morele siekamy drobno.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz miód. Składniki podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą ze sobą.
Do miski wsypujemy zmielone płatki żytnie, sodę oczyszczoną, bakalie i zalewamy gorącym płynem. Dokładnie mieszamy łyżką drewnianą, następnie zarabiamy na stolnicy, wałkujemy na grubość 5-6 mm i za pomocą formy wycinamy okręgi (o średnicy 8 cm). wycięte ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/11/2016
comments powered by Disqus