Ciastka z cebulą i makiem

Taka sobie przekąska mogło by się zdawać ale jest to przekąska dla miłośników cebuli i maku. Idealnie nada się do wszelakiego rodzaju dipów i alkoholu. Z piwkiem podchodzi ponoć idealnie :-).

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g maki pszennej typ 450
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 50 g suchego maku
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Cebulę obieramy z pierwszej warstwy i na tarce, na najdrobniejszych oczkach ścieramy ją.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do niej startą cebulę, kwaśną śmietanę, tłuszcz, żółtko, sypki mak, sól. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka, które układamy na blaszce do pieczenia. Tuż przed pieczeniem surowe ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem Ciastka cebulowo-makowe pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/10/2014


comments powered by Disqus