Ciastka z cebulą i makiem
Taka sobie przekąska mogło by się zdawać ale jest to przekąska dla miłośników cebuli i maku. Idealnie nada się do wszelakiego rodzaju dipów i alkoholu. Z piwkiem podchodzi ponoć idealnie :-).





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g maki pszennej typ 450
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cebule średniej wielkości
- 50 g suchego maku
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Cebulę obieramy z pierwszej warstwy i na tarce, na najdrobniejszych oczkach ścieramy ją.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do niej startą cebulę, kwaśną śmietanę, tłuszcz, żółtko, sypki mak, sól. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka, które układamy na blaszce do pieczenia. Tuż przed pieczeniem surowe ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem Ciastka cebulowo-makowe pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/10/2014
comments powered by Disqus