Ciastka mikołaje
A te ciasteczka idealnie nadadzą się na przekąskę w podzięce -Mikołajowi. Byliście grzeczni w tym roku ?- bo mikołajki tuż, tuż.





Składniki na 35 sztuk ciastek.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na casto ucierane:
- 500 g mąki pszennej/tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 4 surowe żółtka
- 40 g budyniu śmietankowego/waniliowego, sypkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sypkim budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wlewamy surowe żółtka jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.
Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi szerokie na 7-8 cm.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.
Składniki na lukier surowy ze śmietany:
- 500 g cukru pudru
- 3,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- czerwony barwnik spożywczy
- czekoladowe kuleczki ryżowe
- białe kuleczki ryżowe/ cukrowe
- cukrowe płatki śniegu
- cukrowe, czerwone perełki
- 400 g malinowego, gęstego dżemu lub konfitury
Do dwóch miseczek, po równo rozlewamy lukier śmietanowy. Do jednej miseczki dodajemy czerwony barwnik spożywczy- chwile rozcieramy go z lukrem by się zabarwił.
Wykonanie:
Połowę upieczonych, przestudzonych ciastek z wierzchu barwimy do połowy czerwony lukrem a następnie zdobimy płatkami cukrowymi i białymi kuleczkami ryżowymi/ cukrowymi - w ten sposób formujemy czapki naszych mikołajów- zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie białym lukrem rysujemy brody wraz z wąsami oraz gałki oczne które zdobimy czekoladowymi kuleczkami ryżowymi a usta czerwonymi perełkami. Na pewno pozostanie nam jeszcze trochę białego lukru -przekładamy go do worka cukierniczego i za jego pomocą na brodzie rysujemy niewielkie ślimaczki. Tak udekorowane ciasteczka pozostawiamy by zastygł się dobrze na nich lukier.
Na nieozdobione ciasteczka nakładamy warstwę dżemu lub konfitury i przykrywamy ozdobionym ciastkiem.
Podajemy.
Sacznego
Data publikacji: 03/12/2017
comments powered by Disqus