Ciastka jeżyki
Jesienne,optymistyczne, a do tego kruche , z masą michałkową , polane czekoladą i ozdobione słupkami migdałów - o to moje jeżyki , kto chętny ?





Składniki na 45 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem kruchego ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 surowe żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę by ja napowietrzyć i przesuszyć. Do mąki dodajemy tłuszcz, kwaśna śmietanę, żółtko oraz cukier puder. Składniki siekamy nożem, tak długo aż zaczną kształtować się nam grudki. Następnie odkładamy nóż i za pomocą dłoni wyrabiamy energicznie gładkie, energiczne ciasto. Surowe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 3-4 mm. Z płatu ciasta za pomocą foremki wycinamy jeżki - użyłam karbowanej foremki w tym kształcie ( zdjęcie poniżej).
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę michałkową:
- 400 g cukierków/ czekoladek "michałki"
- 200 g miękkiego masła
- 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (1 x 40 g)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 350 ml mleka
- 100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)
Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała ( ja pozostawiłam ją w lodówce na cała noc).
Składniki na polewę czekoladową z masłem:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 150 g supełków migdałowych
- pisaki lukrowe - biały i czerwony
Wykonanie:
Z masy michałkowej , za pomocą łyżki formujemy grzbiety jerzyków, które układamy na upieczonych ciasteczkach (zdjęcie poniżej). Gdy uformujemy już masę na ciastkach to zanurzamy ciasteczka w polewie czekoladowej , a następnie odstawiamy ciasteczka do zastygnięcia (zdjęcie poniżej).
Gdy czekoladę na ciastkach mamy już zastygniętą to dekorujemy pyszczki - rysujemy, za pomocą pisaków lukrowych oczy i nosy. Natomiast za pomocą supełków migdałowych robimy kolce jeżykom (zdjęcie poniżej).
Podajemy .
Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/masa-kasztankowa
Data publikacji: 16/10/2013
comments powered by Disqus