Ciastka "Gęsie łapki"
Z ostatnich wypieków pozostało mi jeszcze trochę białego sera a, że ochota na słodkie czasem człowieka jak dopadnie tak go trzyma.... no to proste serowe ciasteczka tym razem serwuje :-)....





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Przed pieczeniem wykładamy blachy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto serowe:
- 300 g masła
- 300 g twarogu (z wiaderka)
- 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki grubego cukru kryształu
Cukier przesypujemy na talerzyk deserowy.
Wykonanie:
Masło wkładamy na 2 godziny do zamrażalki a następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy je do miski. Do masła dodajemy ser, mąkę, żółtka i wodę. Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy cienko je wałkujemy. Z płata o grubości 2-3 mm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Każdy krążek ciasta obtaczamy w cukrze krysztale, następnie składamy go na pół, ponownie obtaczamy w cukrze, ponownie składamy na pół i obtaczamy w cukrze - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia a następnie pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż ładnie się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnia i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/04/2016
comments powered by Disqus