Ciasteczka żytnio-bananowe

Taka pyszna, zdrowa, szybka i do tego jesienna przekąska. Idealnie zaspokoiła potrzebę słodkości dla małego i dużego brzuszka :).

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 3 sztuki dużych, dojrzałych bananów
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka (z górką) płatków owsianych lub żytnich
  • szklanka mąki żytniej typu 720
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki rodzynek

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski i za pomocą blendera miażdżymy. Do miazgi bananowej dodajemy miód, płatki owsiane, mąkę, sezam i rodzynki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki drewnianej. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Surowe kulki układamy na blaszce do pieczenia, spłaszczamy (na grubość około 5 mm) a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 16-20 minut (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg)

Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy

Smacznego!


Data publikacji: 06/11/2018


comments powered by Disqus