Ciasteczka żytnio-bananowe
Taka pyszna, zdrowa, szybka i do tego jesienna przekąska. Idealnie zaspokoiła potrzebę słodkości dla małego i dużego brzuszka :).





Składniki na 3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 3 sztuki dużych, dojrzałych bananów
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka (z górką) płatków owsianych lub żytnich
- szklanka mąki żytniej typu 720
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski i za pomocą blendera miażdżymy. Do miazgi bananowej dodajemy miód, płatki owsiane, mąkę, sezam i rodzynki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki drewnianej.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Surowe kulki układamy na blaszce do pieczenia, spłaszczamy (na grubość około 5 mm) a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 16-20 minut (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg)
Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy
Smacznego!
Data publikacji: 06/11/2018
comments powered by Disqus