Ciasteczka żurawinowo - orzechowe

Małe okrągłe ciasteczka, które robi się naprawdę szybko. Łączą w sobie orzechy włoskie i nerkowca, żurawinę oraz kokos. Owe składniki idealnie ze sobą współgrają pieszcząc nasze podniebienie.

Ocena:
1 5

Przepis na około 30 sztuk.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/ 4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
  • 1/ 3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki alkoholu metaxa

Wykonanie:

Masło wraz z cukrem pudrem miksujemy na puch. Nie przestajemy miksować i dodajemy w kolejności mleko, alkohol, mąkę tortową. Po połączeniu się składników dosypujemy orzechy oraz żurawinę i za pomocą łyżki drewnianej mieszamy ze sobą składniki. Na stolnicę rozkładamy arkusz papieru do pieczenia i na nim formujemy z powstałego ciasta wałek o długości około 25 cm i mniej więcej średnicy 4 cm. Na tym samym arkuszu papieru - przed ciastem - na taką samą długość ( 25cm) wysypujemy wiórki kokosowe. Wałek obtaczamy w kokosie. Następnie wałek owijamy papierem do pieczenia i na 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika.

Po upłynięciu tego czasu nagrzewamy piekarnik i wyciągamy ciasto z zamrażalnika i za pomocą ostrego noża wałek kroimy na plastry o grubości około 4 mm.

Ciasteczka wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 12 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus