Ciasteczka ze słoniną i cebulą

Szybka, wbrew pozorom nie tłusta ale za to bardzo smaczna przekąska. Idealna do chrupania, popijania i na pewno świetnie zastępuje te sklepowe.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 50 g zimnych skwarków z sadła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 jajka (wielkość m)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kefiru
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki a następnie drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy na niej cebulę.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Do suchych składników dodajemy kefir, skwarki z sadła, jaja oraz podsmażoną cebulę z tłuszczem z patelni. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki.

Stolnicę lekko oprószamy mąka, przekładamy na nią ciasto z miski, chwilę zarabiamy a następnie wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Z płatu ciasta za pomocą foremek wykrawamy ciastka.

Surowe ciastka układamy na blachach do pieczenia, z wierzchu smarujemy je rozbełtanym białkiem. Przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/06/2015


comments powered by Disqus