Ciasteczka ze słoniną i cebulą
Szybka, wbrew pozorom nie tłusta ale za to bardzo smaczna przekąska. Idealna do chrupania, popijania i na pewno świetnie zastępuje te sklepowe.





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 50 g zimnych skwarków z sadła
- 1 łyżka smalcu
- 2 jajka (wielkość m)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kefiru
- 2 średniej wielkości cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki a następnie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy na niej cebulę.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Do suchych składników dodajemy kefir, skwarki z sadła, jaja oraz podsmażoną cebulę z tłuszczem z patelni. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki.
Stolnicę lekko oprószamy mąka, przekładamy na nią ciasto z miski, chwilę zarabiamy a następnie wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Z płatu ciasta za pomocą foremek wykrawamy ciastka.
Surowe ciastka układamy na blachach do pieczenia, z wierzchu smarujemy je rozbełtanym białkiem. Przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/06/2015
comments powered by Disqus