Ciasteczka ze śliwką i bakaliami
Ciasto francuskie połączone z żółtą śliwką i bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu.





Przepis na 24 sztuki.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g)
- 4 żółte śliwki
- 2 łyżeczki pokruszonych migdałów
- 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki pokruszonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Prostokąt tniemy na mniejsze prostokąciki o wymiarach 5 cm x 7,5 cm.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy z nich pestki. Następnie kroimy je w kostkę. Pokrojone śliwki przesypujemy do miski, do której dosypujemy bakalie i 2 łyżeczki cukru kryształu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w celu połączenia się ze sobą.
Nagrzewamy piekarnik.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy go mąką pszenną. Mąka zapobiegnie przyklejeniu się ciasteczek do papieru.
Na każdy mały prostokąt wykładamy dużą łyżkę przygotowanego farszu. W każdym ciastku sklejamy ze sobą dwa jego przeciwległe rogi ( zdjęcie poniżej).
Ciastka przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza około 12-15 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu ciastka należy odstawić do ostudzenia a następnie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus