Ciasteczka z żelkami

Te ciasteczka nie dość, że są kolorowe, smaczne i kruche to na dodatek z żelkami. Idealne rozwiązanie dla marudy która najpierw je oczami, potem sięga dłonią a na końcu kupki smakowe robią swoje....

Ocena:
1 5

Składniki na 19-20 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnika mocno nagrzewamy przed pieczeniem.


Składniki na kruche ciasto:
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 19 -20 sztuk kolorowych żelek misiów
  • 1 surowe białko

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, formujemy w kształcie wałka i dzielimy na 19-20 równych części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki d sporych odstępach układamy na blaszce do pieczenia. Za pomocą rączki od drewnianej łyżki, na środku każdej kulki robimy wgłębienia ale tak by nie przebić spodu ciastek. Każde surowe ciasteczko z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Gdy ciastka się nam już upiekły wyłączamy piekarnik, wysuwamy blachę z ciastkami i w ich wgłębienia wkładamy po jednym żelku. Blachę z ciastkami ponownie wkładamy do piekarnika na 2 minuty - na czas rozpuszczenia się żelków.

Następnie ciasteczka z kolorowymi oczkami wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/05/2014


comments powered by Disqus