Ciasteczka z płatków owsianych przełożone masą

Ciastka, ciasteczka i w ogóle słodkości to eksperyment moich możliwości. I tak dziś proponuję upiec ciasteczka owsiane, przełożyć je masa orzechową, zamoczyć w domowej czekoladzie i ozdobić wiśniami kandyzowanymi... I wyjdzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk przełożonych ciastek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasteczka owsiane:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej/ tortowej
  • 1 surowe jajko (wielkość L)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do osobnej miski przekładamy masło, dodajemy do niego cukier puder i ucieramy/ miksujemy składniki na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajko i miksujemy/ ucieramy składniki na gładką, puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę na przemian z wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Gdy już dobrze połączymy składniki, powstałą masę przekłądamy na 1-2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surową masę wykładamy z lodówki (masą będzie zbita i ciężka do formowania)i przekładamy ją na lekko oprószona mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm a następnie za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi. Za pomocą szerokiego noża surowe ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia.

Surowe ciastka owsiane pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut - na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę z orzechami laskowymi:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 1 kieliszek amaretto lub innego smakowego, orzechowego alkoholu

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, biała, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy ziarna wanilii, zmielone orzechy laskowe oraz alkohol i dokładnie łączymy składniki.

Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką. Worek z masą wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 25 g wiśni kandyzowanej w kostce
  • 150 g dżemu malinowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ale dopiero wtedy gdy już przełożymy masą i dżemem ciasteczka.

Czekoladę drobno siekamy a następnie przekładamy ją do miski (metalowej, szklanej czy tez plastikowej). Do rondla nalewamy wrzącą wodę. Na rondlu kładziemy miskę z czekoladą i doprowadzamy do jej rozpuszczenia.


Wykonanie:

Połowę upieczonych i przestudzonych ciasteczek smarujemy cienką warstwą (1-2 mm) dżemu malinowego. Na dżem wyciskamy warstwę masy orzechowej, którą przykrywamy ciastkiem owsianym. Tak przełożone ciastka, do połowy moczymy w rozpuszczonej czekoladzie, układamy na kratce, a na sam koniec zdobimy wiśnią kandyzowaną.

Ciastka pozostawiamy na kratce do momentu aż zastygnie się nam czekolada. Ciastka przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/05/2014


comments powered by Disqus