Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Pyszne, puszyste a przede wszystkim zdrowe, bo domowe. Te ciasteczka są idealną przekąską dla dorosłego jak i dziecka, a co najważniejsze są proste w wykonaniu i szybko znikają...





Składniki na 3-4 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki :
- 140 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej / tortowej ( typu 450)
- 100 g płatków kukurydzianych
- 170 g cukru pudru
- 2 całe, surowe jajka ( wielkość M)
- 1 łyżka syropu orzechowego ( do kawy)
- 3 łyżki rodzynek
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lukier na surowo śmietanowy:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 40-50 g suszonych owoców Goji
Wykonanie:
Płatki kukurydziane lekko kruszymy - dłonią, do miski. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie wlewamy likier orzechowy, wbijamy jajka i ponownie , dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy , stopniowo wsypujemy suche składniki i miksujemy. Mikser odkładamy na bok i teraz posługujemy się łyżką drewnianą.
Do masy dodajemy bakalie ( kokos, i rodzynki) - dokładnie mieszamy, łączymy składniki.
Surową masę rozkładamy na papierze do pieczenia, na grubość około 5 mm ( ja ją nakładałam łyżką i spłaszczałam tak by masa miała 5 mm). Teraz za pomocą kieliszka do białego wina (wina musującego) wycinamy okręgi, które za pomocą szerokiego noża ( który zwilżamy w wodzie) przekładamy na blachę do pieczenia ( wyłożona papierem do pieczenia). Pamiętajmy o zachowaniu odstępów między ciastkami.
Surowe ciastka pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Upieczone na złoto ciasteczka, wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.
Upieczone i przestudzone ciasteczka, do połowy zamaczamy w lukrze i układamy je na kratce by lukier lekko zastygł. Na lukrze układamy suszone owoce Goji. Tak przygotowane ciasta pozostawiamy jeszcze na 30 -60 minut by lukier całkowicie zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/01/2014
comments powered by Disqus