Ciasteczka z płatków kukurydzianych

Pyszne, puszyste a przede wszystkim zdrowe, bo domowe. Te ciasteczka są idealną przekąską dla dorosłego jak i dziecka, a co najważniejsze są proste w wykonaniu i szybko znikają...

Ocena:
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki :
  • 140 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej / tortowej ( typu 450)
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 170 g cukru pudru
  • 2 całe, surowe jajka ( wielkość M)
  • 1 łyżka syropu orzechowego ( do kawy)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier na surowo śmietanowy:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 40-50 g suszonych owoców Goji

Wykonanie:

Płatki kukurydziane lekko kruszymy - dłonią, do miski. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie wlewamy likier orzechowy, wbijamy jajka i ponownie , dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy , stopniowo wsypujemy suche składniki i miksujemy. Mikser odkładamy na bok i teraz posługujemy się łyżką drewnianą.

Do masy dodajemy bakalie ( kokos, i rodzynki) - dokładnie mieszamy, łączymy składniki.

Surową masę rozkładamy na papierze do pieczenia, na grubość około 5 mm ( ja ją nakładałam łyżką i spłaszczałam tak by masa miała 5 mm). Teraz za pomocą kieliszka do białego wina (wina musującego) wycinamy okręgi, które za pomocą szerokiego noża ( który zwilżamy w wodzie) przekładamy na blachę do pieczenia ( wyłożona papierem do pieczenia). Pamiętajmy o zachowaniu odstępów między ciastkami.

Surowe ciastka pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone na złoto ciasteczka, wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.

Upieczone i przestudzone ciasteczka, do połowy zamaczamy w lukrze i układamy je na kratce by lukier lekko zastygł. Na lukrze układamy suszone owoce Goji. Tak przygotowane ciasta pozostawiamy jeszcze na 30 -60 minut by lukier całkowicie zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/01/2014


comments powered by Disqus