Ciasteczka z piankami i czekoladą

Jesień za oknem i też temu słodkości mi się chce....coś czekoladowego, coś z piankami marshmallow...a może do tego masło orzechowe ?

Ocena:
1 5

Składniki na 18-20 sztuk ciastek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 160 g masła orzechowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50-60 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 50 g pokrojonych pianek marshmallow.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną oraz solą.

W osobnej misce ubijamy masło na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy masło orzechowe- ucieramy. Następnie, stopniowo dodajemy cukier a na sam koniec jajko. Do powstałej masy wsypujemy suche składniki i dokładnie wszystko łączymy. Na sam koniec wsypujemy posiekane czekolady oraz pianki - mieszamy łyżką.

Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy w dłoni i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieco urosną więc nie kładźcie ich zbyt blisko siebie.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180º Celsjusza przez 14 minut, ciasteczka powinny lekko zbrązowieć (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na blaszce przez kilka minut, a gdy lekko stwardnieją przenosimy na kratkę.

Podajemy.

Smacznego!


Data publikacji: 18/09/2020


comments powered by Disqus