Ciasteczka z piankami i czekoladą
Jesień za oknem i też temu słodkości mi się chce....coś czekoladowego, coś z piankami marshmallow...a może do tego masło orzechowe ?





Składniki na 18-20 sztuk ciastek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 160 g masła orzechowego
- 150 g brązowego cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli
- 50-60 g posiekanej mlecznej czekolady
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 50 g pokrojonych pianek marshmallow.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną oraz solą.
W osobnej misce ubijamy masło na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy masło orzechowe- ucieramy. Następnie, stopniowo dodajemy cukier a na sam koniec jajko. Do powstałej masy wsypujemy suche składniki i dokładnie wszystko łączymy. Na sam koniec wsypujemy posiekane czekolady oraz pianki - mieszamy łyżką.
Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy w dłoni i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieco urosną więc nie kładźcie ich zbyt blisko siebie.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180º Celsjusza przez 14 minut, ciasteczka powinny lekko zbrązowieć (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na blaszce przez kilka minut, a gdy lekko stwardnieją przenosimy na kratkę.
Podajemy.
Smacznego!
Data publikacji: 18/09/2020
comments powered by Disqus