Ciasteczka z muslli

W tych ciasteczkach można znaleźć prawie każdy rodzaj bakali. Dzięki płatkom owsianym, kukurydzianym doskonale zastępują drugie śniadanie.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g muslli np. egzotycznych
  • 1/2 szklanki posiekanych różnych orzechów
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonej papai w kostce
  • 1/2 szklanki suszonego ananasa w kostce
  • 50 g pestek z dyni
  • 50 g słonecznika
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 g siemienia lnianego

Wykonanie:

Margarynę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej cukier oraz miód i ubijamy mikserem na puch. Wbijamy jajko i dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dosypujemy mąkę oraz sodę. Łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do miski dosypujemy muslli, orzechy, żurawinę, papaję, ananasa, dynię, słonecznik, kokos oraz siemię lniane. Wszystko mieszamy tak by bakalie i płatki skleiły się resztą ciasta. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Przelewamy / przesypujemy ją do blaszek do pieczenia i wyrównujemy.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - funkcja termoobieg.

Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągamy i kroimy na kawałki. Odkładamy do ostygnięcia.

Ciasteczka z muslli najlepiej smakują z mlekiem.

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus