Ciasteczka z mirabelkami i orzeszkami ziemnymi
Pyszne kruche ciasteczka z mirabelkami , zatopione w lukrze śmietanowym , a na dodatek obtoczone w orzeszkach ziemnych.





Składniki na 16 sztuk ciastek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.
Skłądniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 4 surowe żółtka
- 130 g margaryny
- 100 g cukru pudru
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie sypkiej galaretki
- 5 łyżek cukru kryształu
- 300 g wydrylowanych mirabelek
Do rondla wsypujemy umyte i wydrylowane mirabelki, dodajemy do nich cukier i sypką galaretkę. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 12-15 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 150 g posiekanych drobno orzeszków ziemnych
- 1 jajko
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.
Posiekane orzeszki ziemne przesypujemy na talerzyk.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej margarynę i siekamy ze sobą składniki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Utarte żółtka przelewamy do posiekanego tłuszczu z mąką i szybko zarabiamy składniki na gładkie , jednolite ciasto. Powstałe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, rozwijamy z foli i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy je na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Za pomocą dużego kieliszka do wina wycinamy okręgi (32 sztuki). W połowie okręgów , za pomocą kieliszka do wódki wycinamy środki.
Pełne okręgi smarujemy rozbełtanym jajkiem , a następnie nakładamy na nie okręgi z wyciętym środkiem ( zdjęcie poniżej). Do pustego środka ( w złożonym ciastku), nakładamy farsz z mirabelek ( 1 łyżka farszu na jedno ciastko).
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( elektryczny piekarnik, funkcja termoobieg).
Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimne , upieczone ciastka smarujemy lukrem (zdjęcie poniżej - tylko nadzienia nie polewamy lukrem) , a następnie boki ciastek obtaczamy w posiekanych orzeszkach ziemnych.
Gotowe ciastka pozostawiamy na 30 minut aby zastygną się lukier na nich.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 23/09/2013
comments powered by Disqus