Ciasteczka z maszynki II
Och jak nas naszła ochota na takie proste, spotykane w sklepach i bardzo kruche ciasteczka. Takie z maszynki, z domową różą i coś co mógł by mój wielki, mały człowiek ulepić i upiec sam. Wyszło pysznie.





Składniki na cztery blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 1 1/2 kg mąki pszennej/ tortowej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 200 g smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 surowych żółtek
- 250 g śmietany 18 %
Dodatkowo:
- 500 g konfitury z róży
Konfiturę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie ostro skręconej gwiazdy.
Wykonanie:
Do miski przekładamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę i dodajemy smalec - dalej miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę- miksujemy. Do powstałej masy stopniowo dodajemy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przekładamy do maszynki.
Za pomocą maszynki do ciastek, bezpośrednio na blachę wyciskamy ciasteczka, zachowując między nimi odstęp. W każdym ciastku na środku robimy wgłębienie palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki. Do powstałych otworów wyciskamy konfiturę.
Surowe ciastka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/06/2016
comments powered by Disqus