Ciasteczka z maszynki II

Och jak nas naszła ochota na takie proste, spotykane w sklepach i bardzo kruche ciasteczka. Takie z maszynki, z domową różą i coś co mógł by mój wielki, mały człowiek ulepić i upiec sam. Wyszło pysznie.

Ocena:
1 5

Składniki na cztery blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 1/2 kg mąki pszennej/ tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 surowych żółtek
  • 250 g śmietany 18 %

Dodatkowo:
  • 500 g konfitury z róży

Konfiturę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie ostro skręconej gwiazdy.


Wykonanie:

Do miski przekładamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę i dodajemy smalec - dalej miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę- miksujemy. Do powstałej masy stopniowo dodajemy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przekładamy do maszynki.

Za pomocą maszynki do ciastek, bezpośrednio na blachę wyciskamy ciasteczka, zachowując między nimi odstęp. W każdym ciastku na środku robimy wgłębienie palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki. Do powstałych otworów wyciskamy konfiturę.

Surowe ciastka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/06/2016


comments powered by Disqus