Ciasteczka z masłem orzechowym - bez pieczenia
Po otrząśnięciu się ze świątecznych pierników, ciasteczek, makowców, miodowników.... pora na coś szybkiego, słonego, słodkiego i do tego prostego. Tak, tak dziś w kuchni zawojował Maks i wyszło pysznie....oczywiście że go nadzorowałam :).





Składniki na około 15-16 sztuk.
Okrągłą formę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 100 g roztopionego masła
- 1500 g pokruszonych precelków, paluszków, herbatników
- 170 g masła orzechowego
- 90 g cukru pudru
- 150 g ciemnej czekolady
- 15-16 sztuk precelków
Wykonanie:
Do blendera wsypujemy pokruszone precelki, herbatniki, paluszki, dodajemy masło orzechowe, cukier puder, roztopione masło i wyrabiamy gładką masę. Powstałą masą wykładamy wcześniej przygotowaną foremkę. Masę rozkładamy równomiernie i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę kruszymy, przekładamy do niewielkiej miseczki szklanej lub metalowej i zanurzamy ją w gorącej wodzie - czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wcześniej zastygnięte ciasto. Za pomocą okrągłej (nie wielkiej) foremki wycinamy ciasteczka, które dekorujemy precelkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/01/2021
comments powered by Disqus