Ciasteczka z masłem orzechowym - bez pieczenia

Po otrząśnięciu się ze świątecznych pierników, ciasteczek, makowców, miodowników.... pora na coś szybkiego, słonego, słodkiego i do tego prostego. Tak, tak dziś w kuchni zawojował Maks i wyszło pysznie....oczywiście że go nadzorowałam :).

Ocena:
1 5

Składniki na około 15-16 sztuk.

Okrągłą formę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 100 g roztopionego masła
  • 1500 g pokruszonych precelków, paluszków, herbatników
  • 170 g masła orzechowego
  • 90 g cukru pudru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 15-16 sztuk precelków

Wykonanie:

Do blendera wsypujemy pokruszone precelki, herbatniki, paluszki, dodajemy masło orzechowe, cukier puder, roztopione masło i wyrabiamy gładką masę. Powstałą masą wykładamy wcześniej przygotowaną foremkę. Masę rozkładamy równomiernie i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladę kruszymy, przekładamy do niewielkiej miseczki szklanej lub metalowej i zanurzamy ją w gorącej wodzie - czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wcześniej zastygnięte ciasto. Za pomocą okrągłej (nie wielkiej) foremki wycinamy ciasteczka, które dekorujemy precelkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/01/2021


comments powered by Disqus