Ciasteczka z Masłem Orzechowym
Ciasteczka po prostu są świetne -sypkie, kruche, smaczne. Idealne proporce sprawiają, że wypiek nie jest zdominowany przez masło orzechowe, a otoczka z cukru nadaje im idealną chrupkość. Polecam do kawy, herbaty czy kakao jako dodatek.





Składniki na około 50 ciastek.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 280 g masła orzechowego
- 320 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Brązowy cukier przesypujemy do miseczki.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną.
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka- ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy masło orzechowe, przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w brązowym cukrze. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczając je i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu blachę z ciastkami wykładamy z piekarnika i studzimy.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/10/2017
comments powered by Disqus