Ciasteczka z masą cappuccino i orzechami
Małe ciasteczka z pianką, przełożone "pijaną" masą cappuccino, obtoczone orzechami włoskimi. Są idealnym dodatkiem do kawy.





Składniki na 45 sztuk ciastek.
Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciastka:
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/ 3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Na stolnicy przesiewamy za pomocą sitka mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Do suchych produktów dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, śmietanę, żółtka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę którą umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować na grubość 3mm. Za pomocą kieliszka wycinamy koła. Kółka przekładamy na blaszki do pieczenia.
Składniki na piankę:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Do miski wlewamy białka i dodajemy do nich szczyptę soli. Za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy cukier puder. Po połączeniu się składników, za pomocą małej łyżeczki - pianę umieszczamy na ciasteczkach.
Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku by ostygły.
Masa kawowa:
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 1/2 kieliszka alkoholu - spirytusu
W misce, za pomocą miksera masło z cukrem pudrem ubijamy na puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kawę. Po połączeniu się składników wlewamy alkohol i dobrze miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na 2 godziny wkładamy do lodówki.
Do ozdoby:
- szklanka posiekanych na drobno orzechów włoskich
Wykonanie:
Na połowę upieczonych ciasteczek wyciskamy warstwę masy i przykrywamy drugim ciastkiem. Następnie złożone ciastko obklejamy masą i obtaczamy w posiekanych orzechach włoskich.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus