Ciasteczka z kolorowymi czekoladowymi cukierkami

Dziś proponuje kolorowe , cukierkowe, czekoladowe i półkruche ciasteczka.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukierków czekoladowych w kolorowej polewie

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, sodę, budyń.

Do drugiej miski wkładamy miękki tłuszcz i dodajemy do niego cukier puder oraz waniliowy. Składniki ucieramy na jednolitą, gładką i do tego pulchną masę. Do utartej masy dodajemy jajko - ucieramy. Ucierając dalej stopniowo dodajemy przesiane, suche składniki. Do powstałej masy wsypujemy 100 g cukierków. Dokładnie łączymy składniki.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( 1,5 łyżeczki). Kulki układamy w dość sporych odstępach na blaszce do pieczenia ( ja w jednym rzędzie układałam po 4 kulki). Kulki spłaszczamy na grubość 5 mm. Na spłaszczone ciastka dodatkowo układamy po 3 sztuki cukierków.

Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/08/2013


comments powered by Disqus